Mikrodalga Fırın Zararlı mı?

09-10-2018 15:22
Mikrodalga Fırın Zararlı mı?

Popüler olmaya başladığı zamanlarda, insanları heyecanlandıran, ne kadar pratikmiş hemen almalıyım dedirten mikrodalga fırın kullanıcıları bazı sebeplerden dolayı endişelendirmiş olsa da günümüz de neredeyse hepimizin mutfaklarında yerini almıştır. Pratik ve hızlı olması sebebiyle kullanmayı tercih ettiğimiz bu mikrodalga fırınlar ‘Zararlı mı? Kanser yapar mı?’ diye birçok soruyla kullananların kafasını karıştırıyor. Bu yazımda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Mikrodalga Nedir?

Mikrodalgalar telefon, televizyon gibi elektronik cihazlarda kullanılan radyo dalgalarıdır. Mikrodalga fırınlar ise isminden de anlaşılacağı gibi çok kısa radyo dalgalar olan mikrodalgaları ısı enerjisine dönüştürerek besinleri çok kısa sürede ısıtmamızı ve pişirmemizi sağlarlar.

Mikrodalga Fırınlar Kansere Neden Olur Mu?

Bazı araştırmacılar mikrodalganın direkt kansere sebep olduğunu savunurken, bazıları ise besin değerlerini değiştirdiğini öne sürmektedir. Olayın aslı nedir diye sorduğumuzda ise mikrodalga enerjisinin ısı enerjisine dönüşüp ve besinlerde radyasyon oluşturmadığıdır. Besin değerleri hakkında bir açıklama yapacak olursak, ısınmaya maruz kalan her besin bir miktar denatüre olur. Ancak buzluğa attığımız ve hemen çözülmesi için mikrodalgaya koyduğumuz yeşilliklerin su molekülleriyle etkileşime girerek yararlı besinleri suyla beraber dışarı atarak kaybetmesine neden olacağı söylenebilir. Bu yüzden bu tür besinleri mikrodalgaya atılmasından ziyade bekletilerek çözülmesi sağlanması daha yararlı olacaktır. Ayrıca, mikrodalga fırınların diğer besin ısıtmak için kullandığımız aletlere göre daha az zararlı olduğu söylenilmektedir. Bunun sebebi mikrodalga fırınların daha kısa sürede ısıtması ve bu sayede vitaminlerin daha az bozulmasına engel olmasıdır. Buradan çıkaracağımız sonuç mikrodalga fırınların yemek pişirmek için kullandığımız aletlerden hiçbir farkı olmadığıdır.

Mikrodalga fırın kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Fırın boş çalıştırılmamalıdır.

Herhangi bir sorun olması durumunda teknik servise gönderilmeli, evde tamir edilmeye çalışılmamalıdır.

Isıdan ve ıslak alanlardan uzak tutulmalıdır.

Besinlerle birlikte kullanılması çok sağlıklı olmayan plastikler, mikrodalgaları çekerek kanserojen etkileşime neden olabilirler. Bu yüzden plastik maddeler mikrodalga fırına konulmamalıdır.

Melaminden üretilen kaplar mikrodalgaya konulmamalıdır.

Mikrodalga için özel olarak üretilen kapların kullanılmasının tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Mikrodalga fırınzararlı değildir demek hiçbir şekilde zararlı değil demek değildir. Direkt maruz kalınması zararlıdır o yüzden mikrodalga çalışırken karşısında durulmamalı, kapağı düzgünce kapatılmalı ve çalışırken kesinlikle açılmamalıdır.

Mikrodalga fırınlar radyasyondan daha çok korunması gereken insanlara bir zararı yoktur, yüksek radyasyona her zaman maruz kalmak hiçbir zaman doğru değildir.

Doğru kullanıldığı takdirde, mikrodalga fırınınızın bozuk olmaması halinde size doğrudan zarar veremez, kanser olmanıza sebep olamazlar.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.